Ma 2018. március 21., szerda, Benedek napja van.
Get Adobe Flash player

EGYESÜLET 2008. ÉVI TEVÉKENYSÉGÉNEK BEMUTATÁSA

A szentkereszti polgári kör egyesület 2008. évi tevékenységének bemutatása

Az Egyesület 2008. évben úgy döntött, hogy tevékenységét a jövőben közhasznú szervezet formájában kívánja folytatni. Ennek érdekében módosítottuk alapszabályunkat és benyújtottuk a kérelmet a Pest megyei Bírósághoz, amely az Egyesületet közhasznú szervezetként nyilvántartásba vette.
 
Kulturális tevékenység

Az Egyesület által rendezett kiállításokat, bemutatókat általában a helyi Plébánia által ingyenesen rendelkezésre bocsátott Kántorházban tartjuk. A helyiség világítása nem felel meg a kiállított tárgyak célzott és energiatakarékos megvilágítására, ezért célul tűztük ki sínes világítórendszer felszerelését. 2008. évben  a helyi pályázati alapból 180.000,-Ft-ot nyertünk a  Kántor-házban a sínes világítórendszer megvalósítására. Sajnos ebből az összegből nem futotta a helyiség teljes sínes világításának megoldására, ezért a következő években pótlólagos forrásokat kell pályázni a rendszer befejezésére.

Idén húsvétkor is megrendeztük (2008. március 16. és 30. között) Petrás Mária kerámiaművész kiállítását a Kántorházban. A kiállítást Döbrentei Kornél költő nyitotta meg. A vendégkönyv tanúsága szerint mind a helybéliek, mind az idelátogató – közöttük külföldi – vendégek körében nagy sikert arattak a műalkotások. A kiállításon szereplő Mária a Kisjézussal c. nagyméretű falikerámia különösen tetszett a látogatóknak és egyesületünk kezdeményezésére és tagjaink adományainak és adománygyűjtő tevékenységének eredményeként sikerült is megvásárolni. A szobrot az adományozók a Szent Kereszt Plébániának adományozták, felállítására és felszentelésére a Kántorházban 2008. május 8-án, Pünkösd napján került sor. A meghitt kis ünnepséget Petrás Mária művésznő énekével tette még emlékezetesebbé, továbbá művészi élményt nyújtottak a helybéli fiatalok is szlovák, magyar és csángó dalok éneklésével.

Egyesületünk tagjai nagy segítséget nyújtottak a helyi Közösségi Ház igazgatója által 2008. április 12-17. között szervezett babakiállítás berendezésében, a kiállított babák szállításában, a terem dekorálásában is. A kiállításon az esztergomi Czibuláné Csicsmann Erzsébet által készített porcelánbabákban  (mintegy 52 db) gyönyörködhettünk és megismerkedhettünk a rendkívüli kézügyességet, technikai tudást és művészi érzéket igénylő porcelánbaba-készítés fortélyaival is.

Sokak által kedvelt és szeretett színművésszel, Eperjes Károllyal találkozhattunk 2008. május 30-án a Közösségi Házban, akinek fellépését szintén Egyesületünk szervezte. A művész úr kötetlen és élvezetes előadása nagyszámú nézőközönséget vonzott.

Egyesületünk szervezésében 2008. október 17-én Czakó Gábor író „A Szentírás humora” című estjére invitáltuk a falu lakóit. Az estre a Közösségi Ház megtelt és a résztvevők az általuk jól ismert bibliai történetek humoros oldalán szórakozhattak.


Az október 23-i forradalom emléknapján koncertet szerveztünk, a Misztrál együttes adta elő a templomban „Megkopott harangszó” című koncertjét. A fellépési díjat a helyi pályázati alapból nyert 150.000,- Ft-ből fedeztük.

Kulturális örökség megóvása

Az Egyesület tagjai már több alkalommal foglalkoztak az egyedülálló kulturális-történeti jelentőségű ciszterci kolostor-rom bemutatásának lehetőségével. Egyesületünk két tagja 8dr. Legeza László és dr. Horváth Sándor) az Önkormányzat felkérésére – térítés nélkül – készített egy megvalósíthatósági tanulmányt a romterület bemutatására. A tanulmány a helyi szervezetek, intézmények és a lakosság részére bemutatásra került, amelyen nagyon pozitív fogadtatásban részesült és a résztvevők további ötlekkel, javaslatokkal is gazdagították a dokumentumot. Civil szervezetünk a továbbiakban is aktívan részt kíván venni a Klastrom-projekt megvalósításában.

2007. évben készült el Egyesületünk koordinálásával és közreműködésével a „Ciszterci apátság Pilisszentkereszten” c. ismeretterjesztő könyv, amely bemutatja a monostorrom történetét és bepillantást enged a régészeti és művészettörténeti kutatások eredményeibe.  A könyv népszerűsítése érdekében 2008. évben ingyenes tájékoztató brossurát készítettünk, melynek nyomdai költségére a helyi pályázati alapból az első fordulóban 50.000,- Ft-ot, a második fordulóban 30.000,- Ft-ot kaptunk.
Megkezdtük a településen lévő műemlék templomra vonatkozó fényképek és dokumentumok gyűjtését, melynek alapján a klastrom-szórólaphoz hasonló kiadványt tervezünk.

Ismeretterjesztés

2008. május 31-én a település lakói megtekinthették a „Bádog Böske” névre hallgató T-Ford modell egyik, 1922. évben gyártott, a Budapesti Műszaki Főiskola hallgatói és oktatói által kiváló minőségben felújított példányát. A „100 éves a XX. század autója  poszterkiállítás és autókiállításon az érdeklődők tájékoztatást kaptak a T-Ford modell kiváló magyar származású tervezőjéről, Galamb József makói mérnökről, valamint az általa tervezett autóról, a bemutatott modell rekonstrukciójáról. A veterán autót az aznap a templomban egymásnak örök hűséget esküdő fiatal pár ki is próbálhatta, igaz, hogy csak beleülhettek, de ez is megörvendeztette a nézőközönséget és főleg a fotósokat.

Június 14-én 88 éve történt: Trianonra emlékeztünk az emlékparkban tartott rövid megemlékezéssel és utána filmvetítéssel.

Szociális tevékenység

2008. karácsonyára – immár sokadik alkalommal – ajándékcsomagot készítettünk a falu legrászorultabb lakosai számára. Az ajándékcsomag költségeit az Egyesület tagjainak adományaiból fedeztük, s mintegy 25 fő idős, egyedülálló lakos örülhetett a különböző finomságokat tartalmazó élelmiszercsomagnak.

CsatolmányMéret
2008_tevekenyseg.pdf60.08 kB