Ma 2018. március 21., szerda, Benedek napja van.
Get Adobe Flash player

EGYESÜLET 2009. ÉVI TEVÉKENYSÉGÉNEK BEMUTATÁSA

A szentkereszti polgári kör egyesület 2009. évi tevékenységének bemutatása

Sajnos 2009. évben pályázati forrásaink csökkentek, tekintettel arra, hogy az Önkormányzat pénzügyi lehetőségei nem tették lehetővé, hogy a helyi civil szervezetek által szervezett programokra költségvetési forrást különítsen el. Pályázatot nyújtottunk be az Nemzeti Civil Alaphoz (NCA), ahonnan működési támogatást kaptunk. Programjaink támogatására benyújtott pályázataink  a Művészeti Alaphoz, a Pro Renovanda Kultúra Alaphoz sajnos nem jártak sikerrel.

Kulturális és ismeretterjesztő  tevékenység
Fontosnak tartjuk azt, hogy a település gazdag hagyományai, múltja ne menjen feledésbe. Szerencsésnek mondható, hogy településünk múltját évtizedek óta szorgalmas gyűjtőmunkával megőrző helytörténészünk, Gaján Vilmos szívesen osztja meg múltbéli élményeit, emlékeit és szívesen mutatja be gyűjteményét. 2009. évben több alkalommal is sor került helytörténeti előadására, amelynek megszervezésében Egyesületünk aktívan közreműködött.

Kövér László, a FIDESZ országos választmányának elnöke volt vendégünk március 10-én, akivel Magyarország esélyeiről és jövőjéről beszélgettünk.

Részt vettünk az önkormányzat által szervezett falutakarítási akcióban.
Filmvetítéssel emlékeztünk meg a trianoni évfordulóról.
December 12-én a mai magyar képzőművészet egyik legkiválóbb mestere, élő klasszikusa, Szervátiusz Tibor szobrászművész és felesége, Szervátiusz Klára előadóművész volt vendégünk. A találkozás apropója a mester életművét összefoglaló tanulmánykötet bemutatása volt. Az album fotóit Egyesületünk tagja, dr. Legeza László készítette. A mester felesége két szavalatával örvendeztetette meg a közönséget.

. Különösen megrendítő volt Dsida Jenő Psalmus Hungaricusának részletét meghallgatni tolmácsolásában. 

Ismét megrendeztük Petrás Mária kerámikus művész kiállítását, ezúttal december 19-én. Vendégünk volt Petrás Mária és Döbrentei Kornél költő. A kiállítás alkalmával került bemutatásra Petrás Mária munkásságát bemutató „Zsoltáros ultimátum” c. könyv.

Kulturális örökség védelme

Részt vettünk a település határában található ciszterci monostorrom lelet-mentésében; a páratlan kőmaradványok egy helyi épület bontása során kerültek elő, ennek a több tonnás leletnek a mozgatásában, rendezésében segédkeztünk. Az akcióra november 7-én került sor, s a nehéz fizikai munkát Takács Imre művészet-történész izgalmas előadása és a hölgyek által készített forró tea, szendvicsek könnyítették.

2009. évben megkezdtük a helyi műemlék templomról szóló ismeretterjesztő kiadványhoz szükséges anyaggyűjtést, valamint a különböző ünnepkörökhöz kötődő helyi hagyományok, ételek ismeretanyagának összegyűjtését is.

Szociális tevékenység
2009. karácsonyára – immár sokadik alkalommal – ajándékcsomagot készítettünk a falu legrászorultabb lakosai számára.  Mintegy 20 fő idős, egyedülálló lakos örülhetett a különböző finomságokat tartalmazó élelmiszercsomagnak. Az idén összegyűlt adományokból jutott a testvérközség Nagyölved rászoruló iskolásainak is, mintegy 300 Eurót adtunk át e célból Nagyölved polgármesterének.

CsatolmányMéret
2009_tevekenyseg.pdf316.09 kB