Ma 2018. március 21., szerda, Benedek napja van.
Get Adobe Flash player

EGYESÜLET 2010. ÉVI TEVÉKENYSÉGÉNEK BEMUTATÁSA

Egyesületünk fontos feladatának tekinti a fővárostól mintegy 30 km-re elhelyezkedő Pilisszentkereszten az aktív és sokoldalú helyi kulturális élet megteremtéséhez történő hozzájárulást. A különböző programok nem csak a település lakóinak, hanem az idelátogató turistáknak, szállodavendégeknek is szórakozást nyújtanak és hozzájárulnak ahhoz, hogy Pilisszentkereszti hosszabb-rövidebb tartózkodásuk során kellemes élménnyel gyarapodjanak. Célunk bemutatni a település gazdag kulturális és természeti értékeit, melyek megóvásáért az itt lakó szlovák és német nemzetiségiek a magyarokkal összefogva készek közösen tevékenykedni. 

Az Egyesület tevékenységében, szervezésben, kiállítás rendezésben, lebonyolításban stb. mintegy 28 fős tagságunk aktívan közreműködik,  önzetlen önkéntes munkájuk teszi lehetővé a nyitott, mindenki számára elérhető programok lebonyolítását. Ennek érdekében együttműködünk a település más civil szervezeteivel, úgymint a Pilisszentkereszti Somvirág Egyesülettel, a Dobogókő Egyesülettel, a Nemzetiségi Kulturális Egyesülettel,  a Közösségi Házzal, az Önkormányzattal és a Német Kisebbségi Önkormányzattal, a Katolikus Egyházzal.  2010. évben Pilisszentkereszten több sikeres kulturális-ismeretterjesztő rendezvényt szerveztünk, melyek  látogatottsága többszáz főre tehető.

A kulturális-ismeretterjesztő tevékenységünk színvonalának fejlesztése továbbra is célunk. Korábbi évek pályázatain nyert pénzből beszereztünk már házimozi berendezést, projektort és vetítővásznat. Modern képkereteink lehetővé teszik fotókiállítások rendezését, a megállítótáblák az utcán járó-kelőkkel tudatják rendezvényeinket. Többfunkciós nyomtatóval plakátokat, kollázsokat, prospektusokat tudunk előállítani. Eszközfejlesztéseink eredményét nem csak Egyesületünk rendezvényein használjuk, hanem térítésmentesen biztosítjuk azokat más civil szervezetek, önkormányzatok és intézményeik részére is. Az Egyesület által rendezett kiállításokat, bemutatókat általában a helyi Plébánia által ingyenesen rendelkezésre bocsátott Kántorházban tartjuk. A helyiség megfelelő világítására az elmúlt években több forrásból korszerű világítást építettünk ki. A kialakított kiállítóterem és felszerelése nem csak Egyesületünk, hanem más szervezetek részére is rendelkezésre áll.

Elkészült honlapunk is, mely lehetővé teszi, hogy még több emberhez jussanak el az információk. A különböző rendezvények megörökítése, archiválása érdekében 2011. évi pályázatból HD videós fényképezőgép beszerzését tervezzük. 2010. évi tevékenységünk:

Lánszki Imre ökológus Ősbuda nyomában c. előadásának megrendezésében működtünk közre a Közösségi Házzal.

Meghívásunkra dr. gróf Bethlen István, a Magyar Páneurópai Unió elnöke tartott előadást a Közösségi Házban „Magyarország helyzete, a csatlakozás előnyei és hátrányai” címmel.

Közreműködtünk Gaján Vilmos helytörténeti előadás-sorozatának megrendezésében.

A Széchenyi év alkalmából „Széchenyi emlékek a világban” címmel poszterkiállítást rendeztünk a Magyar Emlékekért a Világban Egyesület anyagából, az egyesület lelkes tagjainak előadásával egybekötve.

Szelényi Károly fotóművésznek a Szent Koronát, a jogart és a koronázási palástot megörökítő gyönyörű fotóinak kiállítását rendeztük meg, mely osztatlan sikert aratott a látogatók körében.

A falu történelmi-kulturális emléke a ciszterci monostor-rom, melynek kerengőjéről tartott meghívásunkra vetítettképes előadást dr. Takács Imre művészettörténész, az Iparművészeti Múzeum főigazgatója.

Az adventi időszakban a Somvirág Egyesülettel közös szervezésben két fiatal orgonaművész, Gedai Eszter és Gedai Ágoston orgonakoncertjének örvendhettünk a templomban.

Ugyancsak az adventi időszak meghitt és bensőséges eseménye volt az Ünnepi teríték c. bemutató, mely – Egyesületünkön kívül -  a Közösségi Ház, a Plébánia, a Somvirág Egyesület, az 1. osztályos kisiskolások és mások által alkotott lelkes kreatív csapat közreműködésével valósult meg.

2010. évben az óvodás gyermekek szülői munkaközösségének megkeresésére foglalkoztunk az óvodai játszókert kialakításával, mely 2011. évben előttünk álló feladat. 2010. évben vázlatterveket és látványrajzokat készíttettünk.

Ez évben is sort kerítettünk – egy jelentősebb külső adományozó jóvoltából – a falu szegényebb lakóinak karácsonyi ajándékozására, élelmiszercsomag juttatásával.

CsatolmányMéret
2010_tevekenyseg.pdf20.18 kB